IMMUNOWARS

⭐8/ 10

👥 2-6 spelers

🕗60 minutes

👨‍👩‍👧‍👦16+Speloverzicht

In Immunowars ga je de strijd aan met verschillende virussen. Je gaat je tegenspelers besmetten met virussen en zelf proberen te overleven.

Het unieke aan Immunowars is dat het wetenschappelijk is onderbouwd, en dat de virussen die in het spel zitten en de effecten die ze hebben kloppen met de werkelijkheid. Er zijn van allerlei soorten virussen zoals het Zika, Influenca en natuurlijk kan Covid ook niet ontbreken.

In een beurt heb je drie acties die je kunt doen. Kort gezegd kun je kaarten pakken of spelen. Je mag maximaal zeven kaarten in je hand hebben dus hier moet je alert op zijn. Er zijn verschillende soorten kaarten, zoals virussen en bacteriën, maar ook kaarten om jezelf te beschermen met bijvoorbeeld handschoenen, gasmaskers of vaccins tegen bepaalde virussen. Daarnaast zijn er kaarten waarmee je virussen of bacteriën kunt bestrijden. En om het nog lastiger te maken krijg je ook te maken met verschillende grote gebeurtenissen die alle spelers raken zoals een nucleaire ramp, of kleine gebeurtenissen die alleen jou raken, zoals een hack van je gegevens.

Je hebt een bepaalde hoeveelheid health, die kunt opschalen met beschermingsmiddelen. Als je last hebt van een virus of een gebeurtenis dan gaat je health omlaag. Als je health op 0 staat heb je verloren.

Daarnaast heb je ook actiepunten (ATP), iedere ronde krijg je er twee bij. Deze actiepunten heb je nodig bij het spelen van je kaarten.Beoordeling / Review

Het thema van het spel is heel sterk en goed doorgevoerd. Je kunt merken dat er veel aandacht is gegaan naar het onderzoek doen naar de infecties, de kenmerken en symptomen en de andere details. Het klopt allemaal, het artwork past er geweldig bij en de teksten op de kaarten zijn to-the-point, duidelijk, kloppend en met een randje zwarte humor geschreven.

Het is een heel competitief spel waar het doel is het de andere spelers zo moeilijk mogelijk te maken. Er zitten gelukkig genoeg kaarten in het spel om jezelf te verdedigen en zo voelt het heel gebalanceerd.
Het mechanisme in het spel zit duidelijk in elkaar; iedere beurt speel je drie acties en daarna voer je de gevolgen van de actieve kaarten uit. Door de grote diversiteit in kaarten en de beperkte hoeveelheid ATP die je tot je beschikking hebt moet je strategische keuzes maken tussen je eigen verdediging en het aanvallen van je tegenspelers.

Het spel zit goed in elkaar en speelt lekker door. De keuzes die je moet maken zijn overzichtelijk maar met voldoende diepgang en uitdaging.

Het enige minpunt bij dit spel is voor ons toch het thema, het is, zoals gezegd, geweldig uitgewerkt en de detaillering is indrukwekkend. Maar het voelt heel raar om iemand een of ander eng virus te geven. De zwarte humor die er in zit maakt het leuk en luchtiger, maar dit was wel een puntje waar wij ons even doorheen moesten de eerste keer dat we het speelden.

Als je hier geen last van hebt, en houdt van een competitief kaartspel met veel strategische keuzes en diepgang is dit zeker een aanrader! Ook als je houdt van kloppende (wetenschappelijk gecontroleerde) feiten en details is dit zeker eentje om je in te verdiepen. Het spel is leuk met zijn 2en, maar wij vinden het nog beter tot zijn recht komen met meer dan 2 spelers vanwege de interactie die je met elkaar hebt.Eindbeoordeling

✔️ Sterk uitgewerkt en doorgevoerd thema

✔️ Competitieve gameplay

✔️ Randje zwarte humor in het spel

➖ Thema voelt in het begin wat onwennig (je medespelers een infectieziekte laten doormaken)

Geinteresseerd in het spel? Spel is verkrijgbaar via de site van Immunowars.

Dit spel is door Immunowars aan ons ter beschikking gesteld voor review doeleinden. Onze mening is hierdoor niet beïnvloed en blijft van onszelf.