P’Achakuna

⭐ 7,5 / 10                👥 2 spelers            🕗 45-60 minuten        👨‍👩‍👧‍👦8+


SPELUITLEG

Doel: in P’achakuna, wat textiel betekent in Quencha -de taal van de Andes- ga je op zoek naar zeven verschillende kleuren textiel. Samen met je lama’s ga je wol vervoeren naar verschillende dorpen om te verhandelen en wie als eerste de zeven verschillende kleuren heeft verzameld wint het spel.

Hoe speel je het?

🦙 P’achakuna, is een 2-speler spel waar ieder een kleur lama speelt. Voordat je begint leg je de terreintegels neer op het spelbord, er zijn 2 scenario’s. Het is een gebied met bergen (zwart) en dalen (groen) die de Andes voorstellen. Om de Andes heen liggen verschillende kleuren dorpen waar je vlaggen plaatst waar de vraag naar textiel op staat. De grote vlag representeert 2 stuks textiel van die kleur en de kleine vlag 1 stuk. Je gaat dus met je lama van dorp naar dorp om je textiel te ruilen tot je zeven verschillende kleuren hebt. Iedere lama draagt een kleur textiel (blokje) op zijn rug om te verhandelen. De witte lama kan zich alleen door het dal verplaatsen, de zwarte lama kan alleen door de bergen verplaatsen.

🦙 Iedere beurt bestaat uit vier stappen. De eerste stap (1) is het draaien van een tegel. Je mag hem alle kanten op draaien (360 graden). De tweede stap (2) is het verplaatsen van je lama(‘s). Iedereen begint met 1 lama maar later in het spel kun je er nog maximaal 2 lama’s bijkopen. De witte lama’s verplaatsen door het dal, en de zwarte lama’s door de bergen. Je mag je lama zo veel verplaatsen als je wilt, zolang je maar een ononderbroken pad hebt. Kom je bij een dorp dan moet je daar stoppen. Iedere lama moet verplaatsen, en ze verplaatsen los van elkaar. In de derde fase (3) ga je handelen. Dit doe je alleen als je bij een dorp bent. Bij ieder dorp wapperen vlaggen waarop staat welke vraag dat dorp heeft. Heeft jouw lama die kleur textiel bij zich, dan kun je die verhandelen. Komt de kleur overeen met de grote vraag dan krijg je twee stukken textiel van die kleur, komt de kleur overeen met de kleine vraag dan krijg je 1 stuk textiel van die kleur. Komt je kleur niet overeen en besluit je wel te handelen dan krijg je niets in je voorraad maar verandert de kleur van je textiel die je meeneemt. In de laatste fase (4) wissel je de vlaggen bij de dorpen waar is gehandeld en vul je de ruggen van de lama’s die hebben gehandeld met de kleur van het dorp waar ze staan.

🦙 Zo speel je door tot één van de spelers alle zeven kleuren heeft verzameld. Met je resources heb je nog een aantal andere acties die je gedurende je beurt kan spelen. Je kunt voor twee resources een extra tegel omdraaien en je kunt voor vier resources, als je op een dorp staat, een extra lama kopen.

💡 ONZE MENING

P’achakuna is een erg leuk 2 speler spel. Het speelt lekker door. Toen we het de eerste keer speelden moesten we even inkomen, maar gaandeweg het eerste spel werd duidelijk dat het een tactisch spel is. Het is een uitdaging om alle dorpen te bereiken en de goede kleuren te verhandelen. Je kunt elkaar ook, bedoeld en onbedoeld, behoorlijk dwars zitten, wat het extra lastig maakt.

P’achakuna is een leuk en niet te zwaar 2 speler spel. Zoek je een niet al te ingewikkeld spel, met voldoende uitdaging die lekker doorspeelt, dan is P’achakuna echt een aanrader!

Onze score:

⭐️ 7,5 / 10