Obsession

⭐ 9,5/10

👥 1-4 spelers

🕗 60-90 minuten

👨‍👩‍👧‍👦 14+Doel

In Obsession ben je het hoofd van een aristocratische familie in Engeland, die hoog aanzien geniet maar ook in de problemen is. Je wilt de reputatie van de familie verbeteren door het organiseren van verschillende evenementen en het aangaan van vriendschappen met de juiste mensen. Je gaat op die manier de reputatie verbeteren, punten verdienen en de speler die aan het einde van de spel de meeste punten heeft wint het spel.Speloverzicht

Iedere speler vertegenwoordigd een eigen familie, met een eigen huis en familieleden. Ieder huis heeft zijn eigen personeel, zoals een butler, ‘ladies-maid’ en een ‘footman’. Wellicht nog bekend vanuit Downton Abbey. Ook heeft ieder huis eigen kamers waar activiteiten georganiseerd kunnen worden. Gedurende het spel breidt je je huis uit, en kun je dus meerdere kamers toevoegen en daar door uitgebreidere activeitein organiseren.

Het spel wordt gespeeld over 16 (of 20) rondes en iedere ronde kun je als speler 1 van de twee dingen doen. Je kunt een activiteit organiseren in je huis. Je kiest een kamer uit je huis. Hierop staat welk personeelslid er nodig is om de activiteit te organiseren en hoeveel -en welke soort- gasten langs gaan komen. In je hand heb je kaarten met gasten er op. Sommige gasten moeten speciaal bediend worden door een personeelslid. Deze moet dan ook beschikbaar zijn in je huis. Kun je aan alle voorwaarden voldoen? Dan vindt de activiteit plaats en krijg je alle voordelen die daar bij horen. Dit kan geld zijn, extra gasten of het verhogen van de reputatie van je huis.

Het personeel wat aan de activiteit heeft deelgenomen moet even bijkomen en is daardoor de komende twee rondes niet beschikbaar voor activiteiten. Het is dus zaak zorgvuldig om te gaan met je personeel en ze op de goede momenten beschikbaar te hebben.

Kun, of wil je geen activiteit organiseren? Dan kun je passen. In dat geval worden al je personeelsleden weer actief, kun je alle gasten weer gebruiken en krijg je wat inkomsten.

Aan het einde van je beurt kun je nieuwe kamers kopen en daarmee je huis uit breiden. Dit geeft extra mogelijkheden voor activiteiten en dus voor het scoren van punten. Aan het einde van laatste ronde worden de punten geteld.

Je scoort punten voor iedere kamer in je huis waar een activiteit is georganiseerd, per gast in je hand, per behaald doel, overgebleven geld, aantal personeelsleden en los verzamelde punten. De speler die de meeste punten heeft wint het spel.Review

Wow wat een topper is Obsession! Het thema is super origineel en goed uitgewerkt, en past echt perfect bij dit spel. Je krijgt echt het gevoel dat je je in de engelse adel bevindt. De regels zijn duidelijk en overzichtelijk. In je beurt heb je keuze tussen het organiseren van een activiteit of passen. De stappen per beurt staan overzichtelijk op je spelersbord en er zijn ook handige kaarten die je helpen begrijpen welke symbolen overal op staan.

De spelbeurten gaan daardoor lekker snel, en hoewel je zeker tactisch, en strategisch spelinzicht moet hebben is het toch goed te overzien en hebben wij in ieder geval geen last van ‘analysis paralysis.

Je kunt meerdere strategieën kwijt in dit spel, waardoor het iedere keer weer anders is. Wat ons zo enorm positief verrast is hoe gebalanceerd het spel speelt. We hebben het meerdere keren gespeeld, in verschillende gezelschappen en iedere keer zitten de scores dicht bij elkaar. Super knap en leuk, en iedere keer weer spannend wie er gaat winnen!

Met een speelduur van ongeveer een uurtje (2 personen) komt het spel hier vaak en graag op tafel. Met 4 spelers duurt het wel wat langer.

Door de vele verschillende kamers die er zijn, een hele stapel met doelen die je kunt behalen, maar ook de verschillende uitbreidingen die er al zijn heeft Obsession een hoge herspeelbaarheid.

Echt een topper wat ons betreft, die sinds kort een plek in BGG top 100 heeft: dik verdiend!!Voor wie?

Voor iedereen die houdt van een mooi thematisch spel, waarbij wat tactisch spelinzicht is vereist en het spel geen uren duurt.