SÇYTHE

⭐ 8,5/10

👥 1-5 spelers

🕗 100 minuten

👨‍👩‍👧‍👦 14+Doel

In Scythe speel je een factieleider in de jaren ’20 in Europa. Europa is verdeeld door de oorlog en jij gaat proberen met jouw factie de machtigste en rijkste heerser van Europa te worden. Je gaat dit doen door zes doelen te halen, de speler die dan het meeste geld heeft wint het spel.Speloverzicht

In Scythe speelt iedere speler een eigen factie. Iedere factie heeft zijn eigen startgebied op het spelbord. Het spelbord is verdeeld in verschillende landschappen, zoals bossen, meren en bergen. Op deze landschappen liggen bronnen voor resources zoals hout, graan, metaal en olie. Ook liggen er dorpen en mijnen, en tussen gebieden liggen rivieren.

In het spel ga je proberen zes van doelen te behalen. Zodra een speler zes doelen heeft gehaald stopt het spel en worden de punten geteld, de speler met het meeste geld wint het spel. In je beurt heb je de keuze uit vier actiekaarten die voor je liggen. Iedere actiekaart heeft twee acties op de kaart. Een bovenactie en onderactie.

Met de bovenste acties kun je bewegen, produceren, ruilen en je team versterken. Met de onderste acties kun je gebouwen en mechs plaatsen, upgrades doorvoeren en bonussen unlocken. In je beurt moet je voor een actiekaart kiezen, en mag je 1 van de 2, of beide acties uitvoeren.

Je gaat met jouw leger proberen Europa te veroveren. Die doe je door je poppetjes langzaam te laten uitbreiden. Met de actie bewegen kun je twee (of later drie) stappen zetten over het veld, zo ga je langzaam maar zeker je leger verplaatsen. Met de actie produceren activeer je twee (later drie) vakken waar jij controle over hebt. Op die manier ga je goederen produceren (welke nodig zijn voor het uitvoeren van de onderste acties) of laat je je leger groeien. Met de actie ruilen kun je twee goederen krijgen en met de actie versterken vergroot je de slagkracht van je team, mocht het tot een battle komen.

De goederen die je verzamelt zijn nodig om je onderste acties uit te voeren. Hiermee kun je acties upgraden, zodat je bijvoorbeeld 3 stappen kunt zetten in plaats van 2 of de kosten van de andere acties kunt verlagen. Ook kun je Mechs plaatsen. Dit zijn een soort machines die je helpen in het veroveren van gebieden van medespelers. Met een Mech kun je je troepen ook makkelijker bewegen over het land. Door het plaatsen van gebouwen unlock je speciale bonussen en verstevig je je positie op het bord. Als laatste kun je bonussen unlocken waardoor je extra punten, kracht of andere dingen krijgt, en bonussen krijgt als je medespelers een actie uitvoeren.

Je kunt het spel, zoals benoemd, winnen door 6 doelen te behalen. Een doel kan zijn het plaatsen van alle vier de gebouwen, Mechs of het uitvoeren van alle upgrades en het uitbreiden van je leger. Of je kracht of popularieit maximaliseren, of het winnen van een battle. Kortom er is een hoop te doen en te kiezen, te veel om allemaal te doen. Om het spel te kunnen winnen moet je je doelen uitkiezen en niet op alles richten, dan ga je het niet redden.Review

Allereerst; Scythe is prachtig. Het spelbord, het artwork de kwaliteit van de verschillende componenten en miniaturen. Er zijn veel componenten,  het is een echte doos vol.

Dit alles kan in het begin een beetje overweldigend voelen. Echter, de regels zijn duidelijk en overzichtelijk. En de keuzes die je in je beurt maakt zijn goed te overzien. Je kiest 1 van de vier kaarten en daarvan voer je 1 of twee acties acties, afhankelijk van wat je wil (of kan).

Het lastige in dit spel is dat je op veel verschillende manieren punten (geld) kunt scoren en dat je echt keuzes moet maken in waar je je op gaat richten. Er zijn verschillende strategieën mogelijk, en het spel is daarmee enorm gebalanceerd.

De beurten gaan snel, en wij vinden het spel heel soepel en snel spelen. Het spel duurt best wel lang, tussen 1,5 en 2 uur per potje ben je zo kwijt. Echter, het voelt helemaal niet lang en de tijd vliegt voorbij.

Het spel is leuk met zowel 2 als meerdere spelers. Met 2 spelers speel je sneller, en speel je toch wat meer los van elkaar op het bord is onze ervaring. Met meerdere spelers duurt het spel langer en er is meer spelersinteractie. Het is allebei heel erg leuk.

Kortom, wij zijn super enthousiast over Scythe. Het is een experspel, vooral omdat het een strategisch spel is. Het aantal keuzes in je beurt is goed te overzien, maar omdat je echt een strategie moet kiezen, en daaraan gaat vasthouden is het ons betreft een expert-spel.Voor wie?

Voor de speler die een prachtig expertspel zoekt, overzichtelijk qua acties en componenten maar die een strategische speelwijze vraagt is dit wat ons betreft een hele dikke aanrader.