Above and Below

⭐ 9/ 10

👥 2-4 spelers

🕗90 minutes

👨‍👩‍👧‍👦13+Speloverzicht


In Above and Below ga je een nieuw dorp bouwen, je hebt de ideale plek gevonden waar je je huis gaat vestigen en al snel ontdek je een ondergronds gangenstelsel wat je gaat ontdekken.

Iedere speler heeft zijn eigen dorp dat hij gaat uitbouwen met hulp van villagers. Je kunt zowel boven de grond bouwen, dit ga je doen door nieuwe mensen te trainen, bovengrondse gebouwen e bouwen, goederen binnen te halen of geld op te halen door mensen te laten werken.

Maar, er is ook een unieke wereld onder de grond welke je kunt gaan ontdekken. Je kunt minimaal 2 villagers op ontdekking sturen, door het pakken van een kaart en het gooien van een dobbelsteen gaan je medespelers een verhaal uit het boek voorlezen, hier komt het story telling mechanisme om te hoek kijken. Aan het einde van het verhaaltje heb je de een keuze waar je voor wilt gaan. Iedere keuze geeft aan hoeveel lantaarns je nodig hebt om een ontdekking te laten slagen.

Als het je lukt voeg je een grot toe aan je dorp, waar je later ook een gebouw op kunt plaatsen.

Door het verzamelen van (verschillende) goederen en het bouwen van gebouwen scoor je punten. Het spel wordt gespeeld over zeven rondes, en de speler die aan het eind het meeste punten heeft wint het spel.Beoordeling / Review


Laten we kort en krachtig beginnen; dit is echt een leuk spel!

De combinatie van town-buidling en storytelling werkt heel krachtig in dit spel. Gedurende zeven rondes ga je je dorp opbouwen, en de toevoeging van de ondergrondse avonturen werkt in onze optiek ontzettend goed.

Je hebt je villagers nodig, die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben je die in kunt zetten om je dorp op te bouwen. Hierdoor moet je constant keuzes maken wie je waarvoor inzet. Gedurende de rondes verzamel je steeds meer villagers, goederen en krijg je meer mogelijkheden om ondergronds te gaan ontdekken.

Als we kijken naar de herspeelbaarheid is dit bijna oneindig. Er zit een dik boek bij met ruim 200 verschillende scenario’s. Er zijn 25 kaarten die je kunt aanleggen, dit is veel meer dan je kunt halen in het spel. Voor iedere kaart gooi je met een dobbelsteen om te zien welk scenario je gaat spelen. Per scenario heb je weer twee (of meer) opties waar je voor kunt gaan en waar beloningen gaat verdienen. Wij ervaren dit als heel erg leuk en verrassend, iedere keer weer.

Omdat ook iedere villager uniek is, maakt dit het spel ook iedere keer anders.

Als we kijken naar de componenten en het artwork van het spel ziet dit er goed uit. Alles past super goed bij elkaar en sluit aan bij de beleving van het verhaal wat je aan het spelen bent.

Wij ervaren dit als heel gebalanceerd en het bouwt heel goed op gedurende de rondes. Het speelt heel rustig en vol mogelijkheden, maar zonder keuze stress of spanning.

Wij vinden dit spel heel erg leuk, en geschikt voor mensen die wel enige ervaring met bordspellen hebben. Dat maakt het maken van de keuzes en het overzien van het spel iets makkelijker en beter te leren.

En niet onbelangrijk; de scenario’s zijn in het engels dus het is belangrijk om goed Engels te kunnen lezen.Eindbeoordeling


✔️ Unieke en gebalanceerde gameplay

✔️Goede opbouw tijdens het spel

✔️ Grote herspeelbaarheid

➖ Succes kan afhankelijk zijn van dobbelstenen (moet je van houden)

➖ Engelse scenario’s, je moet dus engels kunnen lezen