BITOKU

⭐ 8,5/10

👥 1-4 spelers

🕗 120 min

👨‍👩‍👧‍👦 12+Doel

Bitoku is een bordspel waarin spelers strijden om de titel van de nieuwe Grote Geest van het Woud. Om dit doel te bereiken, moeten ze gebruik maken van yōkai, kodama’s en pelgrims. Het spel bestaat uit 4 rondes, elk bestaande uit 4 fasen.Speloverzicht

Bitoku is een bordspel waarin spelers strijden om de titel van de nieuwe Grote Geest van het Woud. Om dit doel te bereiken, moeten ze gebruik maken van yōkai, kodama’s en pelgrims. Het spel bestaat uit 4 rondes, elk bestaande uit 4 fasen.

De eerste fase is de inkomstenfase, waarin spelers yōkai-kaarten van hun persoonlijke deck kunnen nemen. Vervolgens kunnen spelers kaarten spelen op hun tableau en dobbelstenen plaatsen op het speelbord om acties uit te voeren. Hierbij kunnen ze extra yōkai-kaarten en Bitoku-kaarten nemen, pelgrims laten bewegen, kristallen verzamelen, gebouwen bouwen, itama’s vinden, kodama’s laten bewegen en nog veel meer.

Na het uitvoeren van acties, bepaalt de nieuwe spelersvolgorde en wordt de volgende ronde voorbereid. Het spel biedt veel verschillende acties waarop spelers punten kunnen scoren. De speler met de meeste punten wint.

Elke ronde begint met de Lente-fase, waarin spelers yōkai-kaarten van hun eigen stapel trekken totdat ze 4 kaarten op handen hebben en er dan 1 afleggen. Daarna wordt de Vruchten Plukken fase gespeeld, waarin spelers inkomsten van paarse kristallen op hun spelersborden krijgen.

In de Zomer-fase kunnen spelers acties uitvoeren door een Yōkai-kaart te spelen, een dobbelsteen in het woud te plaatsen of een dobbelsteen van het woud naar een Hikaru-heuvel te verplaatsen. De symbolen op de kaart of bij de locaties bepalen welke acties spelers kunnen doen. Om een dobbelsteen op het bord te plaatsen, moet deze eerst worden ontgrendeld door een Yōkai-kaart links van de dobbelsteen te spelen.

Daarnaast moeten dobbelstenen die op het bord worden geplaatst een waarde hebben gelijk aan of hoger dan de hoogste dobbelsteen die daar al ligt. De waarde van de dobbelsteen bepaalt welke actie de speler mag uitvoeren, zoals het nemen van grondstoffen, het verplaatsen van kodama’s of het kopen van gebouwen en kristallen.

In de Herfst-fase wordt de nieuwe beurtvolgorde bepaald door de positie van dobbelstenen op de bovenste actievelden van het speelbord, en in de Winter-fase worden spelers voorbereid op de volgende ronde door hun dobbelstenen terug te leggen op hun spelersborden en Yōkai-kaarten te verwijderen voor punten.

Het spel eindigt na de vierde ronde en de spelers scoren punten voor paarse kristallen, de positie in de beurtvolgorde, unieke Bitoku-kaarten, Schatten van het Meer, Iwakura rotsen, dobbelsteenwaardes, puntenkaarten en paarse vissen op hun spelersborden.

Bitoku biedt veel mogelijkheden voor strategie en competitie, en spelers moeten slimme beslissingen nemen om succesvol te zijn in hun strijd om de nieuwe Grote Geest van het Woud te worden.Review

Bitoku is een indrukwekkend strategisch spel, dat zich onderscheidt van andere zwaardere eurogames vanwege zijn prachtige vormgeving. Hoewel mogelijk overweldigend door de hoeveelheid speelmateriaal, spelregels en speelbord, is het algehele spelverloop relatief eenvoudig. De uitdaging ligt voornamelijk in de talloze actiemogelijkheden waaruit je kunt kiezen en de concurrentie, waarbij wie het eerst komt het eerst maalt. Dit kan vervelend zijn voor spelers met Analysis Paralysis, maar biedt wel een opmerkelijk hoge herspeelbaarheid. Er valt dus veel te ontdekken in de wereld van Bitoku.Voor wie?

Voor de liefhebbers van expertspellen, met een zwak voor prachtig artwork en hoge kwaliteit van de componenten.