Tales of Barbearia – Battlegrounds


⭐ 7,5 / 10                👥 2-6 spelers            🕗 45-60 minuten        👨‍👩‍👧‍👦10+


SPELUITLEG

Doel: Tales of BarBEARia win je door beren het beste voor te bereiden op de winter. Het spel wordt gespeeld over 3 seizoenen, elk bestaand uit 3 rondes, waarin je punten gaat verzamelen. De speler die het meeste punten aan het eind wint.

Hoe speel je het?
🐻 Iedere ronde begint met het gooien van je dobbelstenen. Iedereen begint met drie dobbelstenen, in het spel heb je de mogelijkheid om er maximaal twee bij te kopen. Je dobbelstenen gooi je open op tafel, zichtbaar voor iedereen. Daarna plaats je de dobbelstenen om acties uit te gaan voeren. Dit doe je achter je scherm, onzichtbaar voor de andere spelers.

Je kunt kiezen uit de volgende acties:

  •  Plaats je dobbelsteen op de “adventure-spot”. Deze dobbelstenen worden later op de “Adventure cards” geplaatst en daarmee verzamel je resources en kun je punten verzamelen.
  • Je kunt je linker of rechter buurman aanvallen.
  • Je kunt je verdedigen tegen een aanval van een van je buren.
  • Je kun resources verzamelen.

🐻 Als iedereen de dobbelstenen heft geplaatst onthul je je acties, beginnend bij de startspeler. Als eerste plaats je je dobbelsteen op de “Adventure-Spot”. Zo verzamel je een resource, en als je aan het criterium voldoet aan het einde van een seizoen (bijvoorbeeld de hoogte, of laagste dobbelsteen) win je punten.

Vervolgens ga je battelen. Als je aanvalt, en wint krijg je een punt. Als je aanvalt en verliest, verlies je een kostbaar punt.

Als laatste verzamel je de resources als je daar een dobbelsteen op hebt geplaatst.

🐻 Als iedereen alle acties heeft uitgevoerd krijg je de “koop-fase”. Je kunt verschillende dingen kopen met de resources die je hebt. Je kunt extra beren (dobbelstenen) kopen, tegels die voor extra resources zorgen of kaarten kopen. De kaarten hebben veel verschillende, vooral meer competitieve effecten. Iedere aankoop heeft aantrekkelijke voordelen, dus het is een lastige keuze waar je je resources aan uit gaat geven.

💡 ONZE MENING

🐻 Wij zijn enthousiast! Het is een erg leuk spel met veel keuze mogelijkheden per ronde. Doordat je de keuzes afgeschermd maakt, kan er van alles gebeuren. Ook de keuzes die je moet maken, zowel in acties als bij het uitgeven van je resources, zijn gebalanceerd en uitdagend. Hoewel het een dobbelspel is, is er eigenlijk geen goede of slechte gooi. In de verschillende acties zijn verschillende dobbelstenen goed (zowel hoge als lage), waardoor het iedere keer weer anders is.

En, niet onbelangrijk, het artwork is prachtig van dit spel. Het is een genot om naar te kijken en mee te spelen.

Onze score:

⭐️ 7,5 / 10