Viticulture World

⭐ 9/10

👥 1-6 spelers

🕗120 minuten

👨‍👩‍👧‍👦13+Gameplay

In Viticulture World ga je samen proberen wijnmeesters te worden op de verschillende continenten van de wereld. Het is een uitbreiding om Viticulture coöperatief te spelen in tegen stelling tot competitief.  

Het spel speelt grotendeels hetzelfde als het basisspel maar er zijn natuurlijk een aantal belangrijke wijzigingen.

Naast een compleet nieuw bord met veel herkenbare acties zijn er ook nieuwe acties mogelijk. Ook een belangrijke update daarbij is dat het mogelijk is om nu innovatie tegels te verkrijgen. Hiermee kun je acties verbeteren of ervoor zorgen dat meerdere workers op een zelfde actie kunnen staan.

De workers zijn ook veranderd. Je start met al je workers echter hebben de kleine workers nu een geel of blauw hoedje op. Dit zijn de zogenaamde seizoensarbeiders. Deze kunnen alleen tijdens de zomer of de winter worden ingezet. De workers kunnen worden geupgrade naar all-round worker zodat ze in beide seizoenen inzetbaar zijn.

Naast het beheren van je eigen wijngaard en produceren van je eigen wijnen ben je in staat om te ruilen met de andere spelers om zo elkaar verder te helpen. Dit is ook echt noodzakelijk om het spel winnend te kunnen afsluiten.

Per spel kies je een continent waardoor je eventkaarten krijgt. Ieder continent heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad. Door de eventkaarten krijg je iedere ronde een mogelijk extra actie of een regel die veranderd voor dat jaar. Na 6 ronden/jaren eindigt het spel. De spelers winnen wanneer ze allemaal 25 punten hebben behaald en 10 innovatiepunten.Review

Viticulture World is van dezelfde kwaliteit als het basisspel. De componenten zijn van goede kwaliteit zoals we van Viticulture gewens zijn. Het is knap hoe een competitief spel zo omgezet kan worden in een coöperatief spel. Het spel speelt goed en interactie is echt nodig. Wanneer iedere speler alleen voor zijn eigen wijngaard gaat dan is het haast niet mogelijk om het uiteindelijke doel te halen. Daardoor ontstaat de juiste interactie tussen de spelers.

Met de verschillende continenten blijft het spel een uitdaging en is er geen standaard tactiek die je kunt volgen. Zelfs de eerste continenten kunnen al een hele uitdaging zijn om te winnen.

Door de interactie duurt het spel wel langer dan het basisspel omdat je nu meer moet overleggen over mogelijk vervolgstappen. Maar dit neemt voor ons het speelplezier niet weg. Al is het natuurlijk altijd goed opletten dat niet een speler alles gaat bepalen.

De seizoenarbeiders geven een leuke twist net zoals de mogelijkheden met de innovatie tegels. Door deze leuke wijzigingen is het voor ons een erg leuke toevoeging aan de collectie om coöperatief te kunnen spelen.