Dodo’s riding Dino’s

⭐ 9 / 10

👥 1-6 spelers

🕗20 minutes

👨‍👩‍👧‍👦14+SPELUITLEG 

Er is een wereld waarin dodo’s op dino’s rijden. Er zijn vier verschillende werelden met ieder zijn eigen uitdagingen. De koning is dood en de dodo’s en dino’s gaan racen om wie de volgende koning wordt, ze vallen in een vulkaan en moeten racen om er uit te komen, etc. 

Hoe speel je het? 

In het spel zitten vier speelborden, met ieder zijn eigen special effects, en 12 verschillende dodo’s op dino’s, met ook ieder zijn eigen effect.  

Je kiest je speelbord en de dino’s waarmee je gaat spelen en plaatst deze op het startvakje. Iedere speler krijgt vijf kaarten in zijn hand. 

Je plaatst de speciale tokens in het midden van het spel, en de race gaat beginnen. Wie als eerst, het verst over de finish gaat wint het spel. 

🦖 Iedere ronde heeft 2 fases. De eerste fase heet de scheeming phase. In deze fase trekt iedere speler een kaart, en legt deze afgedekt voor zich neer. Er zijn drie soorten kaarten 

  • Normal movement kaarten; dit zijn de blauwe kaarten en daarmee  ga je een aantal vakken vooruit, op deze kaarten staat een special effect.  
  • Agressive movement kaarten; dit zijn rode kaarten en hebben vaak een nadelig effect voor anderen of jezelf 
  • Reaction kaarten dit zijn de groene kaarten. Deze kunnen niet in deze fase worden gespeeld, alleen in de running phase.  

🦖 Als alle spelers hun kaart hebben gekozen en op tafel hebben gelegd, draaien alle spelers tegelijkertijd hun kaarten op. Zijn er 2 of meer agressieve kaarten in het spel, dan wordt het effect van deze kaarten teniet gedaan.  

🦖Dan begint de tweede fase van de ronde: de running phase. Vanaf de startspeler beginnen de dino’s te bewegen. Het aantal vakjes dat je vooruit gaat staat op je kaart. Daarnaast heeft iedere kaart een speciaal effect. Dit kan van alles zijn. Dit effect voer je uit. De … kaarten kunnen in deze fase gespeeld worden, dit kan het effect van een andere kaart teniet doen of een extra twist geven aan de ronde.  

🦖Wat dit racespel uniek maakt, zijn de bijzondere tokens. Er zijn er vijf in het spel, een meteoriet, banaan, ei, boomstam en een veer. Deze tokens worden geactiveerd door een kaart in je deck, en wanneer je deze speelt ga je 1 van deze tokens gooien op de andere dino’s. Iedere token heeft zijn eigen gooi techniek, en het is verrassend lastig. 

🦖 De dino die als eerst, of het verst over de finish komt wint het spel.  

💡 Onze mening 

Wat een geweldig spel is dit! Wij zijn sowieso fan van het race mechanisme in spellen, worden we heerlijk competitief van. Ook zijn wij heel gevoelig voor mooie artwork, goede kwaliteit van componenten en een snelle, eenvoudige maar lastig uit te voeren spel. En deze voldoet aan al die criteria. 

Als eerste; het artwork en thema is geweldig. Wie houdt er niet van dodo’s en dino’s en zeker niet als ze er zo leuk uit zien. 

Ten tweede; het spel is echt eenvoudig in de regels, ook voor onervaren spelers, maar niet simpel om te spelen. Iedere kaart heeft zijn eigen effecten, voor- en nadelen en als je wilt kun je het tactisch spelen. Een los spel duurt 20 minuten, een heerlijke filler dus. Maar er zit ook een uitdagende campaign modus in, waar je alle vier de borden doorspeelt en ongeveer 1,5 uur bezig bent.  

Ten derde; wij houden van een unieke twist in het spel, en dat heeft deze zeker. Het gooien van de tokens is hilarisch, maar niet oncomfortabel om te doen. Iedere token heeft zijn eigen gooi techniek (zoals met elleboog op tafel, en alleen gooien vanaf de pols). Super leuk en grappig, het komt incidenteel voor het in spel en domineert dus niet.  

Kortom; een aanrader! Het spel is goed speelbaar met minder ervaren spelers, of wat oudere kinderen. De tekst op de kaartjes is wel engels, dus dat moeten ze kunnen lezen. Ook biedt het genoeg variatie en uitdaging voor de ervaren spelers die een leuke filler zoeken.  

Onze score

⭐9 / 10