Monki

⭐ 7,5 / 10

👥 2 spelers

🕗 15 minutes

👨‍👩‍👧‍👦7+SPELUITLEG

In het oerwoud wordt een nieuwe apenkoning gekozen. Er zijn twee kanshebbers, en de aap die als eerste het juiste fruit heeft verzameld wordt de nieuwe koning.

Hoe speel je het?

Monki is een 2-spelerspel waar je allebei 1 van de apen speelt. De apen gaan op zoek naar fruit dat op het bord ligt verspreid. Je wint het spel als je óf de 8 unieke tegels met fruit, óf de 4 verschillende gouden fruittegels hebt verzameld.

🐵 Voordat het spel begint zet je het spelbord op. Iedere speler plaatst zijn twee tempelborden, van 3×3 vakjes, tegen elkaar aan. Vervolgens worden de vier borden tegen elkaar aan geplaatst. De regel hierbij is dat ieder bord op minstens 2 vakken moeten raken. Om ieder tempelbord plaats je een standbeeldbord, op de hoeken van het spelbord. Vervolgens plaats je op iedere tempel op het bord (de donkere vakjes) drie omgedraaide fruittegels en kies je allebei een aap.

🐵 De eerste speler mag de aap op het spelbord plaatsen, en daarna de tweede speler. In een speelbeurt zijn er twee acties

  1. Als eerste verplaats je je aap, je mag in zowel diagonale, horizontale en verticale richtingen verplaatsen. Zo veel stappen als je wilt, zo lang er maar geen obstakels in de lijn staan. Een obstakel is de andere aap, of een tempel met fruittegels er op.
  2. Als tweede kies je een tempel in een rij of kolom van het vakje waarop je bent geëindigd. Je draait een fruittegel om, en zo lang je unieke fruitsoorten omdraait mag je de keuze maken om nog een tegel om te draaien. Als je een gouden fruittegel omdraait, gaat deze gelijk naar een standbeeldbord.
    1. Als je 2x dezelfde fruitsoort omdraait stopt je beurt en gaan alle omgedraaide tegels naar de standbeeldborden
    1. Als je besluit te stoppen mag je de unieke fruittegels verzamelen op je spelersbord. Je mag van ieder fruitsoort maar 1 tegel op je bord hebben, als je fruit hebt omgedraaid die in eerdere beurten al hebt verzameld, gaan deze fruittegels naar de standbeeldborden.
    1. De laatste optie is om bij een standbeeldbord alle fruittegels van 1 soort fruit op te halen. Dit kun je doen met je robijntegels, van iedere fruitsoort heb je er 1. Als je een robijntegel inlevert mag je alle fruittegels van die soort op dat standbeeldbord meenemen, inclusief de gouden.
  3. Je kunt er voor kiezen bovenstaande 2 stappen niet uit te voeren, een beurt over te slaan. In dat geval verzamel je dus geen fruit, maar mag je wel al je gebruikte robijntegels weer omdraaien en dus opnieuw gebruiken in het spel.

🐵 Wanneer een speler alle 8 de unieke fruittegels heeft verzameld, of de 4 gouden fruittegels dan wint hij het spel.

💡 ONZE MENING

Monki is een erg leuk, snel familiespel voor 2 spelers. Het spel ziet er erg leuk uit en de apen figuren staan prachtig om het spelbord. Het spel heeft een echte “push-your-luck” gameplay, met het omdraaien van de fruittegels.

Wat wij heel leuk vinden aan het spel, is dat het goed speelbaar is met kinderen vanaf 7 jaar, en dat het een 2-spelerspel is. Wij hebben die nog niet in onze collectie, en we merken dat het heel erg leuk is met de kinderen om 1 op 1 te spelen.

Met zijn 2en is het een leuk, snel spelletje wat je binnen een kwartiertje hebt gespeeld. We vinden het leuk als filler-game of om de spelavond mee te beginnen

Een aanrader als je een leuk instapspel zoekt, leuk met kinderen of startende spelers, met een sterk “push-your-luck” element.

onze score:

⭐ 7,5 / 10

Dit spel is door de uitgever Geronimo Games aan ons ter beschikking gesteld voor review doeleinden. Onze mening is hierdoor niet beïnvloed en blijft van onszelf.