Takenoko

⭐ 7,5 / 10                👥 2-4 spelers            🕗 45 minuten        👨‍👩‍👧‍👦8+


Speluitleg

Doel: In Takenoko is het je taak als concurrerende hovelingen de bamboetuin van de keizer te onderhouden met daarbij de hongerige panda die in de tuin leeft. Daarbij is het zaak om de percelen te cultiveren, ze irrigeren en de bamboe te laten groeien. Daarbij wordt bamboe soms sneller opgegeten dan het kan groeien. De speler die het meeste bamboe laat groeien en de panda voedt wint het spel.

Hoe speel je het?

🐼 De spelers zijn met de klok mee aan de beurt en voeren daarbij twee achtereen volgende taken uit. Dit gaat zo door totdat het einddoel (7 tot 9 vervulde opdrachten afhankelijk van hoeveel spelers) is behaalt. Daarna is er nog een laatste ronde.

🐼 De eerste taak in een spelers beurt is het bepalen van de weersomstandigheden. De speler rolt daarvoor de weer dobbelsteen en voert het effect uit van de getoonde weersomstandigheid.

 1. Zon: Speler krijgt een extra actie bij de tweede taak
 2. Regen: Bamboe laten groeien op een geïrrigeerd perceel naar keuze
 3. Wind: Speler mag twee dezelfde acties uitvoeren bij de tweede taak
 4. Storm: Panda verplaatsen naar een perceel naar keuze, panda eet 1 bamboe scheut op
 5. Bewolkt: Verbetering naar keuze kiezen uit de voorraad
 6. ?: Speler mag zelf de weersomstandigheid kiezen naar wens

🐼 De tweede taak in de beurt van een speler is twee acties kiezen uit 5 mogelijke acties. Daarbij moeten het twee verschillende acties zijn, tenzij de weeromstandigheid Wind is gerold met de dobbelsteen. De volgende acties zijn mogelijk:

 1. Percelen: Speler pakt 3 percelen en kiest er één.
 2. Irrigatie kanalen: Irrigatie kanaal uit de voorraad, mag gebruikt of bewaard worden
 3. Tuinman: verplaatsen tuinman in richting naar keuze, op perceel waar de tuinman staat groeit de bamboe, eveneens op alle aangrenzende geïrrigeerde percelen van dezelfde kleur.
 4. Panda: verplaatsen panda in richting naar keuze, eet bamboe op de perceel waar de panda eindigt.
 5. Opdracht: Trekt opdracht kaart van soort naar keuze en voegt deze in zijn hand.

🐼 Een hulpmiddel tijdens het spel zijn de verbeteringen. Dit zijn fiches die de speler kan toekennen aan een perceel naar keuze waar nog geen bamboe groeit en nog geen verbetering is toegekend. Er zijn ook percelen met verbeteringen reeds aanwezig. Er zijn 3 soorten verbeteringen namelijk omheining (Panda kan geen bamboe eten), meststof (Bamboe groeit 2x zo snel) of waterpartij (perceel is gelijk geïrrigeerd).

🐼 Om uiteindelijk het spel te kunnen winnen dient een speler een aantal opdrachtkaarten voltooid te hebben. Een speler mag altijd tijdens zijn beurt een opdrachtkaart vervullen. Er zijn 3 soorten opdrachten (perceel, tuinman of panda opdrachten). Iedere opdracht is een bepaald aantal punten waard. De speler met de meeste punten (van vervulde opdrachten) aan het einde van het spel wint.

💡 Onze mening

Takenoko is een leuk familiespel met geen ingewikkelde regels. Het speelt makkelijk weg waardoor ook goed met kinderen te spelen is. De onderdelen zien er goed uit en de miniaturen van de panda en de tuinman maken het spel daarmee wel echt af.
Spelers kunnen elkaar in de weg zitten maar je speelt vooral voor je eigen opdrachten. Spel speelt daarmee ook het beste met 3 spelers.

Onze score

⭐7,5 / 10