The Search for Planet X

⭐ 8,5 / 10                  👥 1-4 spelers                  🕗 60 minuten                  👨‍👩‍👧‍👦13+


SPELUITLEG

Doel: In The search for Planet X zijn de spelers astronomen die in de ruimte op zoek gaan Planet X. Je vindt Planet X door handig gebruik te maken van logische aanwijzingen die je in het spel krijgt.

Hoe speel je het spel?

🪐 Je installeert de app op een telefoon of tablet en maakt een spel aan. Je kan het met 1 device spelen of met meerdere (voor iedere speler 1). Dit laatste vinden wij makkelijker spelen.

🪐 In iedere sector zit 1 van object verborgen. Er zijn meerdere objecten, zoals astroïden, kometen, gasplaneten en een dwergplaneet. Ook zijn er twee lege sectoren en 1 sector waar planeet X is, deze sector lijkt een lege sector, maar bevat dus planeet X.

Aan ieder object zitten bepaalde logica regels verbonden. Zo kan zit een astroïde altijd naast minimaal 1 andere astroïde, of zit een gasplaneet nooit naast planeet X.

🪐Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een aantal logica regels die op dat spel van toepassing zijn. Deze streep je door op je eigen sheet en dan begint het spel. Iedere beurt bestaat uit drie fases. In de eerste fase (1) voer je een actie uit. Je kunt kiezen uit de volgende acties

  • Voer een survey uit. Je kiest dan een aantal sectoren en stelt de vraag over hoeveel van een bepaald object in die sectoren zit. Bijvoorbeeld; hoeveel kometen zitten er in sector 2 tot 6. Je krijgt dan vanuit de app antwoord. De vraag die je stelt maak je kenbaar aan alle spelers. Het antwoord wat je krijgt is alleen voor jou. Afhankelijk van hoeveel sectoren je kiest, kost de actie je een 3, 4 of 5 tijdzones.
  • Voer een target uit. Je kiest een specifieke sector en krijg antwoord van de app welk object er in die sector zit. Deze actie kost 4 tijdzones
  • Vraag om een nieuwe logische aanwijzing. Je krijgt een nieuwe logica regel die van toepassing is op het spel. Deze actie kost je 1 tijdzone, en mag niet meer dan 1x achter elkaar worden uitgevoerd
  • Zoek naar planeet X. Je benoemt in welke sector planeet X verborgen zit, en wat er in de twee naastgelegen sectoren zit. Deze actie kost je 5 tijdzones, en mag slechts 2x worden uitgevoerd in het spel. Als je het goed hebt, trigger je de “end of game” en vindt scoring plaats.

🪐 In de tweede fase (2) zet je je poppetje het aantal tijdzones vooruit die overeenkomt met je gekozen actie. Vervolgens draai je in fase 3 (3) de zon die in midden van het spel ligt. De zon bepaalt welk gedeelte van de sectoren zichtbaar is, en dus in welk gedeelte van het spel acties uitgevoerd mogen worden. Door het verplaatsen van de zon verandert de range waarbinnen je acties kunt uitvoeren dus ook. Met het draaien kun je twee andere dingen triggeren. Het eerste is dat, in bepaalde sectoren, je een theorie mag toetsen. Je legt dan in een sector het fiche waarvan je denkt dat het in die sector bevindt. Bij iedere theorie verschuift het fiche naar binnen toe en wordt het uiteindelijk aan alle spelers onthult. Met het plaatsen van fiches scoor je op het eind punten die uiteindelijk bepalen wie het spel gewonnen heeft. Het tweede ding wat getriggerd kan worden is het verkrijgen van een extra logica regel over het spel. Deze geldt voor alle spelers.

Vervolgens is de volgende speler aan de beurt, dit is de speler die minst ver gevorderd is in de tijdzones. Zo kan het dus zijn dat je meerdere keren achter elkaar aan de beurt bent.

🪐 De end of game wordt getriggerd zodra iemand heeft geraden op welke locatie Planet X zich bevindt, en wat er in de twee aangesloten sectoren zit. De andere spelers mogen dan nog een actie doen. Vervolgens worden de punten geteld aan de hand van de theorie fiches op het bord en of je wel of niet Planeet X hebt geraden.

💡 Onze mening

Wauw dit is een geweldig spel! Het spel zit heel goed in elkaar en het mechanisme is voor ons in ieder geval uniek. Het werkt super goed samen met de app, vraagt veel logisch en tactisch inzicht en speelt tegelijkertijd heel lekker door.

Voor ons was dit een echte verrassing, en een enorme aanrader voor iedereen die houdt van een puzzel houdt, of van spellen met logisch of strategisch inzicht.

Onze score:

⭐ 8,5 / 10