Wild Serengeti

⭐9,5/10

👥 1-4 spelers

🕗 90 minuten

👨‍👩‍👧‍👦10+Gameplay

In Wild Serengeti ben je een fotograaf in Afrika en ga je proberen zo veel mogelijk bijzondere setjes dieren te fotograferen. Door de juiste combinatie op het juiste moment op het speelbord te hebben vervul je opdrachten en scoor je punten. De speler die de meeste punten heeft aan het einde van het spel wint het spel.

Het spel wordt gespeeld over zes rondes waarin spelers zo veel acties doen als ze willen/kunnen. Er zijn meerdere acties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je verschillende dieren op het bord plaatsen, dieren verplaatsen of omruilen.  Je gaat dit doen om de juiste combinatie van dieren op de savanne (het dubbelzijdige speelbord) te krijgen. Dit heb je weer nodig om je scene kaarten (opdrachten) te vervullen, waarmee je je punten gaat scoren.

Als iedere speler is uitgespeeld wordt de volgende ronde gestart. Dit begint het met incasseren van inkomen, wat je nodig hebt om acties uit te voeren, iedere speler pakt nieuwe scene kaarten, de algemene scene kaarten worden vernieuwd en eventuele ‘einde-ronde-acties’ worden afgehandeld.

Dit kan een migratie zijn na ronde 4,5 en 6 (dieren worden van het bord verwijderd) of een ceremonie, na ronde 4 en 6,  waar je punten scoort voor het aantal dieren van een soort die je hebt gefotografeerd.   Als je het basisspel beheerst kun je het uitbreiden met specialisten die je als speler gaan helpen. Hierdoor krijgt iedere speler een speciale ability die je gedurende het spel kunt inzetten.


Review

Het is niet te missen, en het meest in het oog springende bij dit spel: het ziet er echt ge-wel-dig uit. De cover, de prachtige rots en first player token, om nog maar te zijgen over de (vele!) animeeples die er super mooi uit zien. Het is een echte “treat fort he eyes”.

Dan het spel, wij zijn heel enthousiast over Wild. Het zit erg goed in elkaar en heeft ons verrast in de complexiteit en moeilijkheid. Qua regels lijkt het veel. Er zijn veel componenten en verschillende dingen waaruit je kunt kiezen. Wanneer je begint met spelen vallen de stukjes echter snel op zijn plaats en speelt het spel soepel en logisch. Ook de keuzes zijn overzichtelijk.

Maar.. het is een best complex spel. Je moet goed nadenken over welke stap het beste voor je is. En omdat je 1 centraal speelbord hebt, beïnvloeden de acties van andere spelers jouw plannen. Zo kun je zorgvuldig bezig zijn met een plan, die de speler voor je totaal overhoop haalt. Dit kan heel frustrerend (en dus soms ook leuk 😉) zijn.

Wat wij wel als nadeel ervaren in dit spel, zeker met meerdere spelers, is dat je eigenlijk pas kan bepalen wat je gaat doen als je aan de beurt bent. Het gevolg is dat beurten vrij lang duren en je redelijk veel wachttijd hebt tussen de beurten. Hierdoor duurt het spel best wel lang.

De herspeelbaarheid van het spel is erg hoog. Er zijn heel veel scene kaarten waardoor het spelverloop en je tactiek iedere spel weer anders is. Ook de migratie- en ceremonie kaarten wisselen per spel.

Als je behoefte hebt aan nog meer variatie kun je specialisten kaarten toevoegen, hierdoor krijgt het spel een meer asymmetrisch karakter en brengt het een extra dimensie in het spel

Iets voor jou?

Als je zoekt naar een wat meer complex, tactisch spel met een geweldig uitgevoerd thema gaat dit er zeker 1 zijn die je aanspreekt en die regelmatig op tafel zal gaan komen.

Ben je gevoelig voor “stoom uit je oren” van de vele keuzes die je kunt maken, is dit wellicht niet helemaal je spel.